Interessant:

Pop-up bij illegale downloads

nieuws 5 november 2014 om 09:36

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat er een waarschuwingspop-up verschijnt als je bestanden illegaal downloadt. In de waarschuwing moet ook een verwijzing komen naar een legaal alternatief.

Volgens de regeringspartijen kan het huidige downloadverbod, dat in in april dit jaar, naaráaanleiding van een uitspraak van het Europees Hof, in Nederland werd ingevoerd, niet gehandhaafd blijven. Dit verbod blijkt in de praktijk namelijk niet te handhaven en daarnaast vinden de partijen het ook niet wenselijk om dit verbod te handhaven, "omdat ze geen heksenjacht willen op internetters", aldus een PvdA-kamerlid tegenover de NOS.

Het Europees Hof sprak in april het oordeel uit dat de regelgeving van de thuiskopieheffing in Nederland niet deugt. In Nederland werd tot voorheen het downloaden van illegaal materiaal gezien als gelijk aan kopiŰren van een cd of dvd voor eigen gebruik. Ter compensatie is er de thuiskopieheffing: een heffing op blanco cd's, dvd's, mp3-spelers en andere muziekdragers voor rechthebbenden op het originele materiaal. Fabrikanten van blanco-muziekdragers waren het niet mee eens met deze regeling en spanden een rechtszaak aan bij het Europees Hof, dat de fabrikanten nu in het gelijk stelde.

Het plan van de waarschuwingspop-up moet nog verder worden uitgewerkt.

NOS