Interessant:

Halfords is failliet verklaard

nieuws 8 oktober 2014 om 09:36

Winkelketen Halfords, waar fiets- en automaterialen en elektronica wordt verkocht, is door de rechtbank failliet verklaard. Halfords zegt dat het faillissement onder meer te wijten is aan de keuze van consumenten om meer online te shoppen in plaats in de winkel.

De Macintosh Retail Group verkocht Halfords vorig jaar voor het symbolische bedrag van 1 euro aan Peter-Jan Stormmesand, de algemeen directeur van Halfords. Macintosh wilde zo graag van het bedrijf af dat het 9,5 miljoen euro aan leningen bood om de managementbuy-out mogelijk te maken.

Stormmesand voerde vervolgens de nodige hervormingen door. Er werd flink bezuinigd en in het personeelsbestand gesneden. Daarnaast werd de winkelformule aangepast (naast auto's en fietsen werd de focus gelegd op een bredere mobiliteit, met producten zoals rollators). Verder werkte Halfords een jaar aan een nieuwe website (die pas vorige maand online ging), waarmee meer online inkomsten moesten worden gegenereerd. Ondanks alle hervormingen kon een faillissement niet voorkomen worden.

De meer dan 100 winkels van Halfords in Nederland blijven voorlopig open, totdat de curatoren anders beslissen, en het personeel wordt ook nog doorbetaald. Halfords en voormalig moederbedrijf Macintosh - dat nog een vordering van 6,4 miljoen euro op Halfords heeft - hopen op een doorstart.

Naschrift: 4 december 2014 werd bekend dat Halfords definitief geen doorstart maakte, wat waarschijnlijk betekent dat de winkelketen (grotendeels) uit de Nederlandse winkelstraten verdwijnt.

Financiele Dagblad