Interessant:

Gerucht: HP wil zich opsplitsen

nieuws 6 oktober 2014 om 09:45

Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal is HP (Hewlett-Packard) van plan om haar bedrijf op te splitsen in twee aparte onderdelen: een PC-divisie en een businessprinter-divisie. De deal wordt mogelijk later vandaag officieel aangekondigd. [update]

Als de opsplitsing doorgaat, ontstaan er twee bedrijven die elk jaarlijks een omzet van meer dan 50 miljard dollar hebben. Investeerders verwachten de opsplitsing al enkele jaren. HP had haar PC-divisie in 2011 al bijna opgesplitst, toen het bekend maakte het Britse softwarebedrijf Autonomy Corp. over te nemen en zich meer te willen richten op de dienstensector, net als IBM. Maar onder druk van aandeelhouders moest het de PC-divisie toen nog aanhouden.

Het Amerikaanse HP is, mede dankzij veel overnames (waaronder van Compaq en Palm), één van de grootste PC-fabrikanten ter wereld. Het bedrijf heeft echter moeite een positie te veroveren in de groeiende tabletmarkt. Ook waren niet alle overnames even succesvol: op Palm moest HP miljoenen dollars afschrijven.

Update: HP heeft de splitsing in twee bedrijven (HP Inc. en HP Enterprise) officieel bevestigd.

HP Mini 210
HP Mini 210

Wall Street Journal