Interessant:

15 miljoen smartphones besmet met malware

nieuws 16 september 2014 om 11:12

Volgens onderzoek van Alcatel-Lucent groeit de hoeveelheid malware en het aantal apps dat gebruikers bespioneert en persoonlijke data steelt nog altijd aanzienlijk.

In nieuw onderzoek van Alcatel-Lucent is te zien dat het de hoeveelheid malware, kwaadaardige apps, in de eerste helft van 2014 flink is toegenomen. Met de malware wordt persoonlijke informatie van gebruikers gestolen of wordt er door derden onbevoegd gebruik gemaakt van data (zogenaamde 'gepiratiseerde data'), wat onverwachte hoge rekeningen tot gevolg kan hebben. Volgens Alcatel-Lucent's Kindsight Security Labs groeide het aantal mobiele malware-infecties in de eerste zes maanden van 2014 met 17 procent. De groei van malware nam daarmee twee keer zoveel toe als in heel 2013.

Alcatel-Lucent's Kindsight Security Labs schat dat ongeveer 15 miljoen mobiele apparaten besmet zijn met malware, waar dat eind 2013 nog 11,3 miljoen apparaten waren. Van de malwarebesmettingen gaat het voor het overgrote deel om Android-toestellen: deze nemen maar liefst 60 procent voor hun rekening. 40 procent van de mobiele malware is afkomstig van Windows-laptops, USB-sticks of MiFi-hubs die direct aan de telefoon worden gekoppeld. iPhones en BlackBerry's nemen minder dan 1 procent van de malware-infecties voor hun rekening.

Veel malware neemt de vorm aan van 'trojan apps', die er in eerste instantie normaal uitziet, maar verborgen malware bevat zodra Android-gebruikers ze downloaden uit de Google Play Store of uit app stores van derde partijen. Ook kan je malware binnenhalen door te klikken op verdachte sms-berichten of door het bezoeken van kwaadaardige websites.

"Android-smartphones zijn het eenvoudigste malware-doel, maar Windows-laptops zijn nog altijd favoriet onder professionele cybercriminelen", aldus het Kindsight Security Labs. "De kwaliteit en verfijndheid van de Android-malware ligt nog achter bij de verder ontwikkelde Windows PC-varianten. Android-malware doet geen serieuze poging om zichzelf te verbergen en vertrouwt op onoplettende gebruikers die een geinfecteerde app installeren".

Celllular-news