Interessant:

Taxi-app Uber lanceert controversiele UberPOP-dienst

nieuws 30 juli 2014 om 10:40

De taxi-app Uber heeft in Amsterdam de nieuwe dienst UberPOP gelanceerd. De dienst is controversieel omdat Uber particulieren als chauffeur inzet, voor de helft van de prijs van een taxi. Tevens is de dienst in strijd met de wet.

Taxi-app Uber zegt met de dienst "de vervoersmarkt te willen openbreken". Met UberPOP laat Uber niet-professionele chauffeurs in hun eigen auto klanten rondrijden. Klanten moeten ook via de app betalen, met een creditcard. UberPOP werd eerder in andere steden, buiten Nederland geintroduceerd, wat leidde tot juridische stappen van de taxibranche wegens oneerlijke concurrentie.

Uber geeft toe dat het zich met de UberPOP-dienst niet aan de huidige regels omtrent vervoer houdt, omdat chauffeurs in Nederland een diploma en een chauffeurskaart moeten hebben. De directeur van Uber Nederland zegt echter tegenover de NOS dat de "huidige wetgeving verouderd is". Hij verwacht dat de wet later dit jaar wordt aangepast en dat er "ruimte wordt gemaakt voor innovatieve concepten zoals dit."

Particulieren die als UberPOP-chauffeur willen rijden moeten minimaal 21 jaar oud zijn en een Verklaring Omtrent het Gedrag afgeven. Tevens moeten zij een interne training volgen en een verzekerde en gekeurde vierdeursauto uit 2005 of jonger hebben.

NOS