Interessant:

Smartphone opladen via plant

nieuws 28 april 2014 om 08:26

Plant-e, een bedrijf uit Wageningen, heeft een technologie ontwikkeld waarmee planten elektriciteit kunnen opwekken. In Zaandam komt er een oplaadpaal voor mobieltjes die gebruikt maakt van deze plantenergie.

Het systeem van Plant-e maakt gebruik van de energie van groeiende planten, schrijft het Algemeen Dagblad. Middels fotosynthese maakt een plant organisch materiaal aan, doch dit wordt niet allemaal gebruikt voor de groei. Materiaal dat niet voor de groei wordt gebruikt, komt via wortels in de bodem waar bacteriën het organisch materiaal afbreken. Daarbij komen elektronen vrij, welke Plant-e middels elektroden kan opvangen - en hiermee kan weer stroom gegenereerd worden om een mobieltje op te laden.

De eerste velden met de stroomopwekkende 'Plant-e' worden aankomende herfst aangelegd in Zaandam, Ede en Wageningen. Dit zijn grote velden (100 vierkante meter) met stroomopwekkende planten, zodat de productie flink op gang kan komen.

Plant-e werd in 2009 opgericht door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Eerder werd een techniek uitgevonden waarmee dorstige planten een sms'je versturen als ze water willen; verder was het al eens mogelijk om planten via gsm te bewateren.

Algemeen Dagblad