Interessant:

97 procent virussen gericht op Android

nieuws 6 maart 2014 om 11:44

Volgens anti-virusontwikkelaar F-Secure was 97% van de mobiele dreigingen in 2013 gericht op het Android-platform. De overige drie procent richtte zich op Symbian. Virussen voor iOS, Windows Phone en BlackBerry kwamen niet voor.

97 procent van de mobiele dreigingen in 2013 waren op het Android-platform gericht, met in totaal 804 nieuwe families en varianten, aldus het rapport van F-Secure. De overige drie procent richtte zich op Symbian. Andere platforms (iOS, Windows Phone en BlackBerry) kenden geen aanvallen. Ter vergelijking: in 2012 ontstonden er 238 nieuwe Android-dreigingen.†

De top-10 landen die Android-dreigingen meldden, zagen iets meer dan 140.000 Android-malwaredetecties. 42% van de aangegeven opsporingen kwam uit Saudi ArabiŽ en 33% uit India. Europese landen waren goed voor 15%, en de Verenigde Staten voor 5%. Omdat "het Android-platform weinig zwakheden kent, weet malware zich via het downloaden van obscure apps via third party-app stores op een mobiel toestel te nestelen", concludeert F-Secure.

Wat betreft desktop-computers zijn web-gebaseerde aanvallen, waarin bepaalde technieken zijn opgenomen die de browser naar verdachte sites sturen, het meest voorkomende aanvalstypen. Deze zijn goed voor 26% van de detecties, gevolgd door de zogenaamde "Conficker-worm" (20%). De drie meest voorkomende exploits die zijn opgespoord, zijn allemaal Java-gerelateerd. Maar de Java-exploits zijn in H1 2013 juist afgenomen. Mac-malware neemt continu toe, zij het met kleine stapjes, met 51 opgespoorde families en varianten in 2013.

Ook uit onderzoek van F-Secure's concurrent†Kaspersky Lab en McAfee in 2013 blijkt dat het aantal op Android gerichte virussen enorm blijft toenemen.

97 procent virussen gericht op Android
97 procent virussen gericht op Android

portablegear.nl