Interessant:

Muziek streamen populairder dan downloaden

nieuws 21 februari 2014 om 13:06

Volgens cijfers van brancheorganisatie NVPI zijn de inkomsten van streamingdiensten in Nederland vorig jaar met maar liefst 113,5 procent gestegen. De inkomsten uit downloads zijn afgelopen jaar echter gedaald met 5,5 procent.

De NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) meldt dat de Nederlandse muziekindustrie vorig jaar voor het eerst sinds 12 jaar weer eens is gegroeid (met 1,1 procent). De totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie in 2013 bedroeg 130 miljoen euro.

De NVPI meldt dat de groei vooral te danken is aan digitale streamingdiensten, zoals Spotify en Deezer. Deze diensten zorgden voor 38 miljoen van de inkomsten, 113,5 procent meer dan in het voorgaande jaar. De inkomsten uit (legale) downloads (bijvoorbeeld via iTunes) daalden in vergelijking met 2012 echter met 5,5 procent tot 15,5 miljoen euro. Vooral single-tracks zijn minder gedownload.

Hoewel de fysieke markt (cd-verkoop) wederom flink kromp (met 19,2 procent, grotendeels toe te schrijven aan de teloorgang van de Free Record Shop, aldus de NVPI), blijft het met 76,1 miljoen euro toch nog altijd de belangrijkste steunpilaar van de totale inkomsten in de Nederlandse muziekindustrie. De fysieke markt zorgt nog altijd voor 58,4 procent van de muziekindustrie in Nederland. Downloads en streaming (de digitale markt) neemt inmiddels 41,6 procent voor haar rekening.

Spotify
Spotify

De Volkskrant