Interessant:

90 procent e-books is illegaal gedownload

nieuws 6 februari 2014 om 08:34

Uit onderzoek van marktresearcher Gfk blijkt dat maar liefst 90 procent van de 128 miljoen e-books die Nederland op e-readers staan, illegaal is gedownload.

Volgens Gfk zijn er momenteel in Nederland zo'n 1,1 miljoen e-readers in omloop - waarvan de populairste ongetwijfeld de Sony PRS-T3 is. Op elk van deze e-readers staan gemiddeld 117 e-books, maar gemiddeld is slechts voor 11 van deze boeken betaald. De overige 106 e-books zijn illegaal gedownload of heeft men gratis gekregen (bijvoorbeeld bij een actie of bij aankoop van een e-reader). Deze cijfers verklaren waarom (betaalde) e-books in Nederland slechts 4,5 procent vormen van de totale boekenomzet.

In een poging de piraterij te bestrijden geven de Nederlandse boekenuitgevers onder meer subsidie aan Stichting Brein, die strijdt tegen piraterij op internet. Volgens de directeur van de stichting, Tim Kuik, is alleen subsidie echter niet genoeg. Hij vindt dat de boekensector snel met een goed alternatief moet komen voor de illegale e-books, om niet net als de muziekindustrie (waar ook lang geen goed legaal alternatief was voor het downloaden van muziek totdat de streamingdiensten en iTunes opkwamen) te kampen te krijgen met een enorm teruglopende omzet.

In 2012 ging uitgeverij Rainbow Pockets, uitgever van goedkope pockets, door onder meer de concurrentie van e-books failliet. Vorige maand begonnen de Nederlandse bibliotheken met het uitlenen van e-books.

90 procent e-books in Nederland is illegaal gedownload
90 procent e-books in Nederland is illegaal gedownload

Algemeen Dagblad