Interessant:

Advies Justitie: plak je webcam af

nieuws 17 januari 2014 om 10:24

Justitie in Nederland adviseert om de webcam van je laptop of computer af te plakken als je deze niet gebruikt. Ook de politie in BelgiŽ adviseert om webcams af te plakken, omdat cybercrimelen er steeds vaker misbruik van kunnen maken.

Lodewijk van Zwieten, de landelijk officier van justitie Cybercrime in Nederland, vertelde deze week aan de NOS dat "hackers steeds vaker misbruik maken van camera's te microfoons". Dit komt simpelweg omdat er steeds mťťr computers, laptops, tablets en smartphones met ingebouwde camera's en microfoons zijn.

Daarnaast blijkt het hacken van een camera of microfoon relatief eenvoudig en hebben mensen vaak helemaal niet door als ze worden afgeluisterd of bespioneerd. Naast kwaadwillende hackers zouden ook inlichtingendiensten veel camera's en microfoons hacken om mensen te bespioneren. Van Zwieten geeft in het interview met de NOS daarom het advies om webcams af te plakken als deze niet gebruikt worden. Verder wil hij dat hardwarefabrikanten een schakelaar op computer en laptop maken waarmee de camera en microfoon volledig door de gebruiker kunnen worden uitgeschakeld.

In BelgiŽ gaf Peter De Waele,†hoofdinspecteur van de pedofiliecel bij de Brusselse gerechtelijke politie, tegenover het Vlaamse VTM Nieuws hetzelfde advies als Van Zwieten, want ook bij onze zuiderburen zijn gevallen bekend waarbij webcams zijn gehackt. "Een webcam afplakken gaat heel eenvoudig, bijvoorbeeld met een post-it", zegt De Waele in het nieuwsitem.

NOS