Interessant:

15-jarige werkt zich dood in iPhone-fabriek

nieuws 20 december 2013 om 13:04

In een fabriek van Pegatron in Shanghai, waar iPhones en iPads worden gefabriceerd, is een 15-jarige medewerker overleden aan de gevolgen van longontsteking. Volgens Apple lag dat echter niet aan de werkomstandigheden.

Apple en het Taiwanese Pegatron beweren - na eigen onderzoek - dat de dood van de jongen niet werkgerelateerd was, omdat hij pas in de fabriek werkte. Daarnaast zeggen de bedrijven dat de werkomstandigheden aan de lopende band geen longontsteking zouden veroorzaken.

China Labor Watch, een in New York gevestigde vereniging die opkomt voor mensenrechten, zegt echter dat de jongen, die in oktober overleed, begin september nog een rapport had van de bedrijfsarts waaruit zou blijken dat hij een goede gezondheid had. De 15-jarige jongen zou drie weken achtereen bij Pegatron gewerkt hebben, elke week meer dan 70 uur.

Apple verklaart: "We hebben vorige maand onafhankelijke medische specialisten uit de VS en China gestuurd om een onderzoek te doen in de Pegatron-fabriek. Hoewel zij geen bewijs hebben gevonden voor een verband met de werkomstandigheden, realiseren wij ons dat dat weinig troost biedt aan de betroffen families. (...) Apple heeft een langdurige commitment om een veilige en gezonde werkomgeving voor elke arbeider in het fabricageproces te bieden en we hebben een team dat werkt met Pegatron om te verzekeren dat de werkomstandigheden de hoogste standaarden bereiken".

Ook de Foxconn-fabriek in China, waar eveneens iPhone- en iPad-componenten worden gemaakt, heeft een bijzonder slecht imago wegens vermeende kinderarbeidrellen en een explosie (in 2011) in haar Chinese fabrieken. In november voerde Foxconn de productie van de iPhone 5S op om aan de hoge vraag tegemoet te komen.

iPhone 5S
iPhone 5S

The Guardian