Interessant:

EU: universele gsm-oplader komt er ooit echt

nieuws 20 december 2013 om 10:05

Onderhandelaars in het Europees Parlement hebben deze week een principeakkoord gesloten over een universele standaardoplader voor mobiele telefoons.

In het principeakkoord staat dat fabrikanten van mobieltjes verplicht worden om hun toestellen compatibel te maken met een universele oplader. Volgens het Europees Parlement zorgt dat voor minder afval en kost het uiteindelijk minder geld voor de consument. De meeste telefoonfabrikanten gebruiken momenteel al een microUSB-oplader: notoire uitzondering is Apple dat sinds 2012 in haar nieuwste iPhone- en iPad-modellen uitrust met een Lightning-oplader.

De uiteindelijke komst van een wettelijke universele oplader gaat echter nog even duren: in het voorstel staat dat de telefoonfabrikanten drie jaar de tijd krijgen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Daarnaast moet het Europees Parlement zich nog uitspreken over het principeakkoord (waarschijnlijk pas in maart 2014) en moeten de EU-lidstaten nog formeel instemmen met het voorstel.

De wetgeving omtrent een universele oplader laat bijzonder lang op zich wachten: al in 2009 dreigde toenmalig Europees Commissaris Günter Verheugen met "Europese regelgeving" als fabrikanten niet vrijwillig afspraken over een universele oplader zouden maken. Verschillende fabrikanten maakten vervolgens ook afspraken over een universele gsm-oplader, maar er blijft variatie. Over enkele jaren komt het volgens de Europese Unie dus echt ooit zo ver...

De Gelderlander