Interessant:

Volume mp3-spelers, mobieltjes te hard

nieuws 29 november 2013 om 09:54

Volgens onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) voldoet ruim 80 procent van de mp3-spelers en mobieltjes met een muziekafspeelfunctie niet aan de wettelijke geluidseisen.

Sinds 25 januari 2013 gelden er binnen de Europese Unie strengere eisen voor mediaspelers (zoals mobieltjes, tablets en mp3-spelers) met een muziekafspeelfunctie. Het maximaal toegestane volume van alle afspeelapparaten is vanaf die datum vastgesteld op 85 decibel (dB) en een uitgangsspanning naar de koptelefoon op 27 millivolt (mV). Als het volume of de uitgangsspanning boven die grens uitkomen, dan moet het apparaat voldoen aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermt (zoals een automatische waarschuwing voor gehoorschade). Het geluidsniveau van veel muziekspelers en telefoons is boven de 85 dB; dan zijn  aanvullende beschermingsmaatregelen dus verplicht.

De NVWA onderzocht 31 mediaspelers die met koptelefoon verkocht zijn als set (welke is niet bekend). 26 apparaten voldeden niet aan een of meerdere gebruikerbeschermingseisen zoals automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

De meeste mediaspelers die niet aan de eisen voldeden kwamen uit het goedkope segment. De NVWA adviseert bij aanschaf goed op de hierboven genoemde gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties.

Langdurig aan één stuk door muziek luisteren boven de 85dB en een uitgangsspanning van meer dan 27mV vormt een risico voor gehoorschade. Algemeen geldt dat er geen risico is bij 80dB en een blootstellingsduur van maximaal 8 uur per dag. De duur is korter als de geluidsdruk hoger is.

De Nationale Hoorstichting concludeert uit analyse van 17.000 hoortesten dat het gehoor van jongeren tussen de 12 en 25 jaar is verslechterd (in 2010 30% en in 2012 37% van de deelnemende jongeren). Door het intensief luisteren naar te harde muziek op mp3-spelers en smartphones stellen jongeren zich bloot aan hoge geluiddoses die kunnen leiden tot gehoorschade.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid pleitte in 2007 al in Brussel om het volume van mp3-spelers te begrenzen. Toen was reeds duidelijk dat de jeugd massaal het gehoor sloopt met mp3-spelers en dat kost de Nederlandse verzorgingsstaat miljarden. Overigens worden waarschuwingen voor een te luid volume massaal genegeerd, dus het is de vraag of de Europese waarschuwingen zin hebben.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit