Interessant:

CPB: privacybeleid Google in strijd met wet

nieuws 29 november 2013 om 09:46

De CPB (College Bescherming Persoonsgegevens) concludeert dat de herziene privacyvoorwaarden (vanaf per 1 maart 2012 van kracht) van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert die het bedrijf uit al haar verschillende diensten (YouTube, Google Search, Gmail) verkrijgt. Dit doet het voor onder meer het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van gevraagde diensten. Het gaat deels om gegevens van gevoelige aard zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, en bekeken video's kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen.

Google informeert gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten, concludeert het CPB. Bovendien biedt Google gebruikers van zijn diensten geen (voorafgaande) keuzemogelijkheid om in te stemmen met de onderzochte gegevensverwerkingen of om deze te weigeren. De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene (privacy)voorwaarden.  

Begin 2012 kondigde Google aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

Google laat in een reactie weten dat het wel "degelijk de Europese wetgeving respecteert en dat het met het CPB in gesprek gaat".

CPB