Interessant:

Noord-Koreaanse regering steelt Angry Birds

nieuws 25 november 2013 om 15:17

Op een gecensureerde tablet die de Noord-Koreaanse regering in eigen land op de markt heeft gebracht (onder de naam Samjiyon) staat een illegale, gekopieerde editie van Angry Birds.

De Samjiyon-tablet, die alleen voor de zeer kleine rijke minderheid in Noord-Korea beschikbaar is, werd in het najaar van 2012 voor het eerst getoond op een beurs in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De tablet heeft een 7-inch scherm, draait op een aangepaste versie van Android en beschikt over een 1GHz processor, 1GB RAM, 4GB geheugen en een microSD-kaartslot (inclusief een 8GB geheugenkaart).

Meest opmerkelijk is dat de Samjiyon-tablet - wegens de strenge censuur in Noord-Korea - geen verbinding kan maken met internet. Daarentegen wordt het apparaat wel geleverd met een analoge TV-tuner, waarmee op de tablet onder meer de lokale propagandazenders kunnen worden bekijken. Op de Samjiyon-tablet staat als fabrikant het 'North Korea Computer Center' vermeld, maar experts achten het niet waarschijnlijk dat het apparaat daadwerkelijk in Noord-Korea is gemaakt. Zij denken dat de tablet in China is gemaakt en dat er vervolgens een speciaal gecensureerd software-pakket voor Noord-Korea is opgezet.

Naast een ongeloorloofde kopie van Angry Birds is op de Noord-Koreaanse ook een e-book (in Koreaanse vertaling) van de beroemde Amerikaanse film Gone with the Wind voorgeinstalleerd. Dit zou nuttig zijn "omdat dit boek goed laat zien hoe het moderne kapitalisme zich over de hele Verenigde Staten heeft verspreid" en het de slavernij toont "als een strijd tussen de bourgeoisie van het Noorden en de landeigenaars van het Zuiden".

Een woordvoerder van Rovio, de Finse developer van Angry Birds, meldt in The Washington Post: "Angry Birds is niet gelocaliseerd voor Korea en Rovio Entertainment heeft niets te maken met de versie van de game op de Samjyon-tablet". In China doken de Angry Birds eerder op in een reclamefilmpje voor McDonald's.

Angry Birds Rio
Angry Birds Rio

Washington Post