Interessant:

Apple verschaft Nederlandse politie informatie

nieuws 6 november 2013 om 09:53

Apple heeft bekendgemaakt hoe vaak het verzoeken om mobiele gegevens van de Nederlandse politie heeft gekregen. Apple kwam aan 40 van 61 verzoeken tegemoet en onthulde één keer daadwerkelijk persoonlijke informatie.

Apple zegt dat de politie vooral om informatie vraagt om bijvoorbeeld een vermist persoon te vinden. In Nederland kreeg Apple van de politie en inlichtingendiensten in totaal 61 verzoeken (over in totaal 229 apparaten) om metadata van mobiele apparaten (bijvoorbeeld IMEI-nummer of e-mail), waarbij Apple in 40 gevallen deze gegevens daadwerkelijk aan de politie overdroeg.

Apple kreeg ook vier verzoeken om persoonlijke data van klanten in Nederland. Bij zo'n verzoek wordt Apple verzocht om persoonlijke informatie uit het iTunes-, iCloud- of Game Center-account van de gebruiker te openbaren. Bij zo'n verzoek wordt echt gevraagd om privé-informatie, zoals opgeslagen foto's en e-mails. Van deze vier verzoeken willigde Apple één verzoek daadwerkelijk in. In de overige drie gevallen werd zogenaamde non-content data (bijvoorbeeld info over aankopen) vrijgegeven.

Volgens Apple beschikt het in de meeste gevallen niet over veel informatie die voor de overheid en politie interessant is. Apple zegt "niet afhankelijk te zijn van het verzamelen van persoonlijke info van haar klanten". Onlangs spraken verschillende burgerrecht- en privacyorganisaties hun zorgen uit over de vingerafdruklezer op de nieuwe iPhone 5S.

iPhone 5S
iPhone 5S

Automatiserings Gids