Interessant:

Android op 81 procent smartphones

nieuws 5 november 2013 om 08:03

In het derde kwartaal van 2013 werden wereldwijd 251 miljoen Android-smartphones verkocht: 81 procent hiervan draaide op Android.

In totaal werden in het derde kwartaal van 2013 418 miljoen mobieltjes verkocht: 251 miljoen hiervan waren smartphones. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012 steeg het aantal verkochte smartphones met 45 procent, van 172,8 miljoen naar 251,4 miljoen, volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics. De groei van Android gaat vooral ten koste van BlackBerry en Apple's iOS, terwijl Microsoft Windows Phone juist het snelst groeiende mobiele besturingssysteem is (van 2,1 procent in Q3 2012 naar 4,1 procent in Q3 2013. Dat is overigens nog altijd aanzienlijk minder dan Apple, waarvan het aandeel daalde van 15,6 procent naar 13,4 procent).

De groei van Windows Phone is vrijwel volledig toe te schrijven aan de Nokia Lumia-smartphones, die het vooral goed doen in Europa, de Verenigde Staten en in opkomende markten in Azië. Maar Microsoft heeft wereldwijd nog altijd een relatief klein marktaandeel en heeft moeite om populariteit te verwerven in enkele grote markten als Japan, Zuid-Korea en Afrika.

Een analist van Strategy Analyst vertelt: "De dominantie van Android als besturingssysteem voor smartphones bereikte in Q3 2013 een nieuw hoogtepunt, waarbij vier op de vijf smartphones draaien op Android. De groei van Android ging voornamelijk ten koste van BlackBerry, dat haar aandeel in de wereldwijde smartphonemarkt zag dalen van 4 naar 1 procent door de zwakke line-up van BlackBerry 10-apparaten. Apple verloor ook terrein aan Android, voornamelijk omdat het slechts zeer beperkt aanwezig is aan de onderkant van de smartphonemarkt."

45 procent van de Android-smartphones draait op een variant van Android Jelly Bean. Vorige week kondigde Google de opvolger van Jelly Bean aan: Android 4.4 KitKat.

Cellular-news