Interessant:

Flinke groei mobiele betalingstransacties

nieuws 3 oktober 2013 om 09:50

In de periode mei tot en met augustus 2013 steeg het aantal mobiele betalingstransacties wereldwijd met 27%. Eind april 2013 werd 13,8% van alle betalingen vanaf een mobiel apparaat uitgevoerd, en in augustus 2013 was dit 17,5%.

Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van de nieuwe Adyen Global Mobile Payments Index, die zijn gepubliceerd door Adyen, de leverancier van wereldwijde betalingsoplossingen. De Adyen Index is gebaseerd op een analyse van alle transacties voor duizenden wereldwijde Adyen-klanten, waaronder Vodafone, Mango, SoundCloud, KLM en PopCap Games. 

Met een sterke concentratie van mobiele gebruikers is Europa nog altijd de wereldwijde koploper in mobiele betalingen. In augustus 2013 werd voor 18,16% van alle betalingen gebruikgemaakt van mobiele technologie. In mei bedroeg dit percentage nog 15,4%. Dit komt neer op een stijging van 18%. Tablets waren verantwoordelijk voor 8,4% van alle Europese betalingstransacties en smartphones vertegenwoordigden 9,7%.

Ook in de Verenigde Staten groeide het percentage mobiele betalingen van 11,2% in mei naar 16,6% in augustus. In Azië was er verrassend genoeg sprake van een terugval van 12,4% naar 11,4%. Hoewel de markt voor mobiele betalingen in Zuid-Amerika tot op zekere hoogte nog in de kinderschoenen staat, verliep volgens de Index 4,2% van alle betalingen in augustus via mobiele apparatuur. In de Verenigde Staten blijven smartphones met 10,8% het belangrijkste medium voor mobiele betalingen. Voor tablets ligt dit percentage op 5,8%. In Azië worden smartphones overschaduwd door tablets, met respectievelijk 5,1% en 6,3%. Zuid-Amerika is de regio waar tablets het meest populair zijn. Ze vertegenwoordigen 2,8% van alle betalingstransacties, twee keer zoveel als het percentage smartphones (1,4%).

De Index geeft aan dat er in de periode mei tot en met augustus sprake was van een wereldwijde stijging van het aantal aankopen via mobiele telefoons en tablets. Het percentage betalingen via smartphones steeg van 6,5% naar 9,2%; het aantal betalingen via tablets steeg van 7,4% naar 8,3%. In tegenstelling tot de vorige Index van mei 2013 verloren tablets terrein aan smartphones met een daling van 53,2% tot 47,4%. Dit is het laagste percentage sinds mei 2012. Het aantal betalingen via smartphones steeg daarentegen van 46,8% naar 52,6% - het hoogste percentage sinds mei 2012. Een mogelijke verklaring is dat deze ommezwaai het gevolg is van een verandering van het betalingsgedrag tijdens de vakantieperiode. Smartphones vormen voor vakantiegangers mogelijk een handiger instrument voor mobiele betalingen.

De Adyen Global Mobile Payments Index brengt het werkelijke aantal aankopen via mobiele toestellen in kaart en biedt daarmee inzicht in de monetisering van mobiele content per merk. Toestellen met het besturingssysteem iOS (iPhones en iPads) vertegenwoordigden bijna 75% van alle mobiele transacties die via het platform van Adyen verliepen. Dit komt overeen met 13,1% van alle transacties - een groei van 11% ten opzichte van april 2013. Mobiele apparaten met Android waren verantwoordelijk voor bijna 25% van alle mobiele transacties (4,3% van alle transacties ten opzichte van 3,1% in april). Het aandeel van Windows Mobile bedroeg 0,6% en dat van BlackBerry 0,3%. De afgelopen drie maanden was er sprake van een snelle groei van het aantal betalingen via Windows Mobile. Dit aantal groeide met maar liefst 20%.

portablegear.nl