Interessant:

HP verdwijnt van Dow Jones

nieuws 12 september 2013 om 09:51

De Amerikaanse electronicagigant Hewlett-Packard (HP) verdwijnt van de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten en de hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in Nederland.

De Dow Jones ondergaat een herschikking (de grootste sinds 2004) omdat de 30 fondsen waaruit de beurs bestaat worden heroverwegen. Naast HP verdwijnen ook Alcoa en Bank of America van de Dow Jones. In hun plaats komen Goldman Sachs, Visa en Nike. 

De drie bedrijven die uit de Dow Jones-index verdwijnen hebben de laatste tijd veel economische problemen, terwijl de bedrijven die worden toegevoegd het juist bijzonder goed doen. De koers van HP is de afgelopen drie jaar gedaald, omdat consumenten zich massaal zijn gaan richten op smartphones en tablets in plaats op traditionele PC's: HP heeft qua productaanbod niet voldoende op deze ontwikkeling kunnen inspelen. Het aandeel HP staat het drie na laagste genoteerd op de Dow Jones met een prijs van $ 22,27.

Als HP verdwijnt van de beurs blijven er nog vier technologiebedrijven in de Dow Jones-index over: Cisco Systems, Microsoft, Intel en IBM. Eind 2012 verdween het noodlijdende BlackBerry uit de NASDAQ.

HP Envy Ultrabook
HP Envy Ultrabook

Bloomberg