Interessant:

Muziekindustrie groeit dankzij Spotify

nieuws 30 augustus 2013 om 13:04

De inkomsten van de Nederlandse platenmaatschappijen zijn voor het eerste in 12 jaar weer gestegen dankzij inkomsten vam muziekstreamingdiensten als Spotify en Deezer, meldt de NOS.

De NOS heeft deze informatie weer van de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainment-industrie. Dankzij de legale streamingdiensten is voor het eerst een einde gekomen aan de inkomstendalingen van de Nederlandse muziekindustrie, welke sinds het begin van deze eeuw kelderde. Oorzaak daarvan is de teruglopende CD-verkoop.

Vorig jaar ging het wereldwijd al beter met de wereldwijde muziekmarkt: Nederland ligt enigszins achter. De inkomsten van streamingdiensten als Spotify en Deezer stegen tot juli met 131 procent naar 15,7 miljoen euro. Ondanks de dalende CD-verkoop zijn CD's nog wel altijd de belangrijkste bron van inkomsten voor platenmaatschappijen. Het afgelopen halfjaar werd 58 miljoen euro verdiend met het uitgeven van muziek, 1,9 procent meer dan in dezelfde periode in 2012. Niettmin zegt de NVPI dat er begin deze eeuw 2,5 keer meer werd verdiend met het uitgeven van muziek.

Spotify
Spotify

NOS