Interessant:

Steeds meer virussen op Android

nieuws 21 augustus 2013 om 20:16

De hoeveelheid Android-malware is in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 35 procent gegroeid. Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit het McAfee Threats Report: Second Quarter 2013.

Een dusdanig sterke groei in Android-malware is voor het laatst gezien aan het begin van 2012. Verantwoordelijk voor deze sterke toename was onder andere malware die SMS-berichten (met TAN-codes) van banken tracht te onderscheppen, frauduleuze dating en entertainment apps, legitieme apps waaraan malware is toegevoegd en kwaadaardige apps die zich voordoen als handige tools.

McAfee Labs detecteerde in het tweede kwartaal van dit jaar ook tweemaal zoveel voorbeelden van ransomware als in Q1. Hiermee is de totale hoeveelheid gedetecteerde ransomware in 2013 nu al groter dan in alle voorgaande perioden bij elkaar. Ransomware is een chantagemethode via malware die de computer van gebruikers probeert te ‘gijzelen’ door data en/of toepassingen ontoegankelijk te maken. Vervolgens wordt gebruikers gevraagd een bedrag over te maken om de pc weer te ontsluiten, soms als zogenaamde ’boete’ voor vermeend illegaal gedrag.

"Bendes van cybercriminelen ontdekken steeds meer welke tactieken het beste werken en het meeste opleveren", zegt Gert-Jan Schenk, president EMEA bij McAfee. "En net zoals bij andere vormen van misdaad zien ze dat de potentiële opbrengst de technische inspanning die nodig is om digitale beveiligingsmaatregelen te omzeilen, waard is. Frauduleuze dating en entertainment apps maken gebruik van het gebrek aan aandacht voor dit soort praktijken, terwijl andere gevallen zich richten op de populairste ‘valuta’ in de mobiele wereld: persoonlijke informatie van en over gebruikers."

Naast de toename in mobiele dreigingen, bleek in het tweede kwartaal opnieuw dat cybercriminelen in staat zijn om hun tactieken aan te passen op basis van nieuwe kansen. Verder is het duidelijk dat er een uitdaging is voor de infrastructuur voor digitale certificaten, waarop vele sites vertrouwen. Ook zagen onderzoekers in het tweede kwartaal een creatieve combinatie van verschillende activiteiten waarmee getracht werd om geavanceerde en doelgerichte aanvallen te verbergen:

portablegear.nl