Interessant:

Samsung Galaxy Tab 3 10.1: hands-on test

nieuws 17 augustus 2013 om 10:39

De Samsung Galaxy Tab 3 10.1 is de grootste nieuwe toevoeging aan Samsungs nieuwe Galaxy Tab 3-serie. PortableGear bekijkt het toestel nader.

- Tekst en foto's: Marc Wielaert -

Zoals Samsung eerder met de Galaxy-serie van de Android-smartphones deed, lijkt het bedrijf nu hard op weg het aanbod op de tabletmarkt te voorzien van een groot aantal formaten voor diverse doelgroepen. Zo komt de nieuwste generatie van de Tab 3 onder het motto "Ieder z'n Tab" in drie verschillende formaten: 7-inch ("ideale reisgenoot"), 8-inch ("die alles kan") en 10,1-inch ("voor wie maximaal entertainment wil"). Deze review behandelt de laatste, de opvolger van de Tab 2 met eenzelfde schermdiagonaal. 

Hardware & design

Dit prettig grote schem is gevat in de inmiddels actuele Samsung stijl. Waar de Galaxy S4 mini op een wat gekrompen Galaxy S4 lijkt, is de Galaxy Tab 3 10.1 juist een sterk uitvergrote versie daarvan, opnieuw gekenmerkt door de recht opstaande aluminium omranding en afgeronde hoeken. Ook hier vinden we weer de typische plastic achterkant – "goedkoop" volgens sommigen, maar een stuk stootvaster én krasbestendiger dan de metallic of aluminium alternatieven. Er zijn nog heel wat meer verschillen met de Galaxy Tab 2. Het meest opvallend zijn de hardware-button onder het scherm bij de Tab 3, en het feit dat beide stereo speakers een fractie verplaatst zijn: van de voorkant (direct naast het display) naar de zijkant van het toestel (als onderdeel van de zilveren omranding).

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Verder is de Galaxy Tab 3 met slechts 7,9 millimeter een stuk ranker en met 508 gram veel lichter dan zijn voorganger. Met een 1,6GHz dual-core processor is hij bovendien ruim 50 procent sneller. De schermresolutie is met 1.280 x 800 pixels gelijk gebleven en levert een 149ppi op. Dat is geen vooruitgang ten opzichte van eerder Samsung tablets, maar er valt nog altijd prima mee te werken. De resolutie van de camera is met 3MP gelijk gebleven, die van de frontcamera (voor videobellen) is terug gebracht van 2MP naar 1,3MP. Ook de accu biedt een fractie minder capaciteit met 6.800mAh. Het belangrijkste verschil is dat Samsung in de Tab 3 serie de uniforme micro-USB lader biedt die we al jaren kennen van de mobiele telefoon. Je hoeft als je met dit tablet op pad gaat dus niet meer aan een afwijkende lader of datakabel te denken.

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Praktijk

In de praktijk heeft de Galaxy Tab 3 uiteraard een prettig gewicht dat hem lekker handzaam maakt. Dat Samsung uitgaat van het horizontale (landscape) gebruik is logisch en wordt bevestigd door de plaatsing van de camera en sensor naar het Samsung-logo centraal boven de lange zijde van het display, en de hardware-button centraal aan de onderkant. Het zou prettiger geweest zijn als de soft-buttons voor "menu" en "back" een paar centimeter verder aan weerszijden van de centrale home-button verwijderd zouden zijn: je moet de duimen nu wel ver strekken om die toetsen te bereiken. Maar dat is dan ook het enige praktische bezwaar dat ik bij het gebruik van de Galaxy Tab 3 heb gevonden.

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Wie al beschikt over een smartphone van Samsung – en dat zijn er nogal wat – zal zich direct vertrouwd voelen met Samsungs uitgebreide TouchWiz interface. Met name het pulldown-menu is voor veel gebruikers inmiddels bijna onmisbaar: met één swype heb je direct snel toegang tot opties als WiFi, GPS, Schermrotatie, Bluetooth en Vliegtuigstand - al blijft de vraag wat de nut is van de in dit menu aanwezige "Autostand". De softbuttons aan de onderkant van het display, zoals ik die ken van eerdere Samsung tablets zijn uit de interface verdwenen. Je vindt nu wel een aantal "vaste" (zelf in te stellen) applicaties op de onderste regel van het scherm, zodat je daar altijd snel bij kunt. De Galaxy Tab 3 biedt niet de "Multi window" optie om meerdere applicaties binnen één scherm te openen. 

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Bijzonder prettig in gebruik zijn de speakers aan weerszijden van de tablet, vrijwel onzichtbaar verwerkt in de aluminium omranding. Het geluid klinkt opvallend helder en geven een werkelijk breed stereobeeld – ideaal bij het bekijken van een film en videoclips! Ook op maximaal volume valt de geluidskwaliteit enorm mee, al zal enige vervorming bij extreem luide opnames waarschijnlijk niet te voorkomen zijn. Een tip: vouw je handen tot een schelp bij de speakers terwijl je het toestel vast houdt – effect gegarandeerd.

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

De Galaxy Tab 3 is in Nederland beschikbaar met 16GB intern geheugen, maar is makkelijk tot uit te breiden met een microSD kaart (maximaal 64GB). De adviesprijs is € 397,- voor de 16GB versie, maar t/m 30 september loopt er nog een cashback actie van € 50,- bij Samsung.

Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

portablegear.nl