Interessant:

EU start antitrust onderzoek naar Google

nieuws 17 juni 2013 om 13:45

De Europese Unie start een antitrust-onderzoek naar de methoden die Google gebruikt om haar Android-besturingssysteem in de markt te zetten.

De Europese Unie start het onderzoek naar klachten van Google's concurrenten, waaronder Microsoft en Nokia. De klacht is dat Google fabrikanten een licentie voor Android geeft tegen zeer geringe kosten, maar daarbij wel eist dat bepaalde Google-apps en Google-services worden ondersteund of voorgeinstalleerd. Het onderzoek is vooralsnog 'informeel', maar mocht de onderzoekscommissie de klachten gegrond vinden, dan kan er een formeel onderzoek volgen.

Een andere belangrijke kwestie die in het onderzoek centraal staat is of Google aan fabrikanten verzoeken heeft gegeven om "smartphones met concurrende besturingssystemen of services te annuleren of uit te stellen". In april 2013 diende ook Oracle een klacht in tegen Google, over het al dan niet legale gebruik van Java in Google.

Google zegt in een statement dat "Android een open platform is dat concurrentie koestert. Smartphonefabrikanten, providers en consumenten kunnen beslissen hoe ze Android gebruiken, inclusief de applicaties die ze willen gebruiken". In 2012 gaf de EU Google toestemming om Motorola over te nemen.

Mobile World Live