Interessant:

Provider moet gestolen mobieltje blokkeren

nieuws 17 april 2013 om 10:31

Opstelten, de minister van Veiligheid en Justitie, heeft in een debat met de Tweede Kamer gezegd dat telecomproviders voor aankomende zomer gestolen mobieltjes op afstand moeten blokkeren en onklaar maken.

Dat meldt de NOS. De providers kunnen een mobieltje dat is gestolen onklaar maken door het IMEI-nummer te blokkeren. Het toestel is dan niet meer te gebruiken, ook niet met een andere SIM-kaart. Het IMEI-nummer van je telefoon kan je achterhalen door op je toestel†*#06# in te toetsen.

KPN, Vodafone en T-Mobile beloofden vorig jaar al om gestolen mobieltjes te blokkeren, maar veel schot lijkt er dus nog niet in de zaak te zitten.†In verschillende andere landen (BelgiŽ, Groot-BrittanniŽ) worden gestolen mobieltjes al wel vaak geblokkeerd en dankzij dat beleid is in deze landen het aantal diefstallen van mobieltjes afgenomen.

Opstelten wil niet gelijk wetgeving, omdat dat "de zaak zou vertragen". Hij wil de zaak liever samen regelen met de providers. Vooral de burgemeesters van de vier grote steden in Nederland zouden om "een groot verzoek voor een snelle aanpak" hebben gevraagd.

NOS