Interessant:

Regenval meten met mobieltjes

nieuws 7 februari 2013 om 14:59

Onderzoekers van het KNMI hebben een manier gevonden om met behulp van de elektromagnetische straling van mobieltjes regenval te meten.

In de jaren '90 ontdekten onderzoekers al dat het signaal van mobieltjes zwakker wordt bij regenval. Mobieltjes maken verbinding met elkaar via elektromagnetische straling die gaat van de antenne van een bepaalde telefooncentrale naar de antenne van een andere telefooncentrale.

Door regenval wordt het signaal zwakker. Hoe meer regendruppels er zijn - en hoe groter ze zijn -  hoe hoe meer het signaal aan het einde van de verbinding wordt verstoord. Deze verstoring kan gebruikt worden om de regenval in een bepaald gebied te meten.

Een onderzoeker van het KNMI deed een test waarbij hij 12 dagen lang de data vergeleek van traditionele regenmeters met regendata die was verzameld met behulp van mobieltjes. Volgens het onderzoek is het meten van de regenval met mobieltjes redelijk accuraat, al is er wel verder onderzoek nodig.

Een groot voordeel van het meten van de regenval met mobieltjes is dat het goedkoper is. In Afrika zijn er bijvoorbeeld al veel mobieltjes en is er een telecommunicatienetwerk, maar zijn er nog amper regenmeters.

Yahoo! News