Interessant:

Moody's somber over Europese telecomsector

nieuws 27 november 2012 om 15:14

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de Europese telecomsector een zogenaamde 'negatieve outlook' gegeven. Het verwacht dat de sector in 2013 door de aanhoudende economische malaise met 1 ą 2 procent krimpt.

Moody's verwacht dat de aanhoudende economische problemen het consumentenvertrouwen in Europa zullen blijven ondermijnen. Daardoor zullen consumenten minder besteden, waardoor ook de opbrengsten van de telecomsector zullen teruglopen. Daarnaast hebben de telecombedrijven volgens Moody's grote moeite om te besparen op bedrijfskosten (die gemiddeld voor zo'n 35 procent uit loonkosten bestaan).

Moody's denkt dat er in sommige segmenten (waaronder breedband internet, smartphones en betaal-televisie) nog wel groei zit, maar verwacht dat de telecombedrijven veel moeite zullen hebben om nog geld te verdienen met traditionele onderdelen, zoals vaste telefonie en sms. Volgens Moody's zullen de Europese telecombedrijven hun prijzen moeten blijven aanpassen als ze hun opbrengsten en winsten willen laten groeien.

"We verwachten dat de opbrengsten van individuele bedrijven in de komende 12 maanden zullen varieren van een krimp van 5 procent tot een groei van ongeveer 2 procent", vertelt Moody's CEO Carlos Winzer. "Dat vertaalt zich in een gemiddelde krimp van de opbrengsten in de sector tussen de 1 ą 2 procent. Het is de eerste keer sinds Moody's outlooks for industriele sectoren naar buiten brengt dat de outlook voor deze sector in Europa negatief is".

Vodafone maakte onlangs een miljardenverlies bekend en KPN lukte het door de "moeilijke financiėle marktomstandigheden" niet om dochterondernemingen E-Plus en BASE te verkopen.

Moody's