Interessant:

Intel koopt deel van Creative's ZiiLabs voor 50 miljoen dollar

nieuws 22 november 2012 om 12:10

Intel koopt delen van ZiiLabs, de afdeling van Creative die zich bezighoudt met grafische chips en de ontwikkeling van ARM-processors, voor 50 miljoen dollar (bijna 39 miljoen euro).

Creative, gevestigd in Singapore, zegt dat ZiiLabs wel een dochteronderneming van Creative blijft en dat ZiiLabs de zogenaamde ARM-gebaseerde ZMS-applicatieprocessors en StemCell-mediachips blijft verkopen en ondersteunen. Intel zou alleen "enkele engineering onderdelen" kopen en daarnaast betalen voor de "licentie voor enkele technologieen van ZiiLabs".

Het zou voor Creative goedkoper zijn om de ontwikkeling van processors  te outsourcen aan derde partijen. Intel zou vooral in ZiiLabs investeren om hun technologische kennis van chips en processors - en dus niet om een voet aan de grond te krijgen in de markt van ARM-chips (die door de opkomst van tablets erg aantrekkelijk is geworden).

ZiiLabs introduceerde in 2009 het TRINITY-platform, een "smartphone-platform voor het Android- en Plaszma-besturingssysteem". In hetzelfde jaar kwam het met de Creative Zii Egg, een concept-mediaspeler met een (toen nieuwe) ZiiLabs ZMS-08-processor. In mei 2011 toonde ZiiLabs de JAGUAR-tablets, een ontwikkelplatform voor 7-inch en 10-inch Android-tablets. Van geen van deze concepten is nadien veel meer vernomen.

Creative Zii Egg
Creative Zii Egg

The Register