Interessant:

Woede om nieuwe thuiskopieheffing

nieuws 26 oktober 2012 om 13:33

Verschillende organisaties zijn woedend om de nieuwe thuiskopieheffing die ingaat vanaf 1 januari 2013: volgens hen gaat het de consumenten geld kosten en legt het de industrie een enorme lastenverzwaring op.

Eerder deze week werd bekend dat vanaf 1 januari 2013 een nieuwe thuiskopieheffing van minimaal € 2,50 en maximaal € 5,- op onder meer smartphones, telefoons met mp3-spelers en tablets wordt geheven. Deze nieuwe regeling is tijdelijk en duurt een jaar. 

Volgens verschillende belangenorganisaties (STOBI, FIAR CE en ICT~Office) voor bedrijven en consumenten staat het bedrag van € 60 miljoen dat staatssecretaris Teeven (VVD) met de kopieerbelasting wil ophalen "op geen enkele wijze in relatie tot de schade van maximaal € 12 miljoen die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed".

De belangenorganisaties zijn zeer teleurgesteld over de invoering van de kopieerheffingen op alle soorten hardware. Volgens hen blijkt uit uitgebreid onderzoek van PwC dat de schade van rechthebbenden door het thuiskopieren door consumenten op maximaal € 12 miljoen moet worden ingeschat. Hiermee wordt volgens de belangenorganisaties "pijnlijk duidelijk dat de SONT - het orgaan dat over de heffing adviseerde - geen oog heeft voor de economische en digitale realiteit. De consument moet hierdoor tot € 60 miljoen per jaar gaan ophoesten. Deze opbrengst is minstens vier- tot vijfmaal zo hoog als de daadwerkelijke schade van rechthebbenden".

Eerder wilde het kabinet de heffing op dragers juist afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. Spotify en iTunes maken bijvoorbeeld direct afrekenen al mogelijk. De nieuwe heffing is dan ook tegen de wens van de industrie. STOBI, FIAR CE en ICT~Office spreken daarom opnieuw de hoop uit "dat ook de nieuwe regering zich zal blijven inzetten voor het afschaffen van een achterhaald systeem dat niet toekomstbestendig is".

portablegear.nl