Interessant:

Thuiskopieheffing op smartphones en tablets in 2013

nieuws 25 oktober 2012 om 12:17

Met ingang van 1 januari 2013 komt er tijdelijk, afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuiskopieheffing van minimaal 2,50 euro en maximaal 5 euro op smartphones, telefoons met mp3-spelers en tablets.

Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Naast smartphones, telefoons met mp3-spelers en tablets geldt de heffing ook voor†hdd-recorders en settopboxen. Audio-videospelers krijgen een heffing van maximaal 2 euro. Voor PC's en laptops geldt straks een vast bedrag van 5 euro, voor externe hdd-drives is dat 1 euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 3 eurocent.

De heffing op smartphones en telefoons met mp3-speler met minder dan 16GB geheugen is 2,50 euro; bij 16GB of meer geldt de maximale heffing van 5 euro. De heffing op tablets met 8GB geheugen of minder is 2,50 euro; op tablets met meer dan 8GB geheugen geldt de maximale heffing van 5 euro.

De †regeling is tijdelijk en duurt een jaar. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.†De heffingen op analoge audio- en videocassettes en minidisks verdwijnen omdat die in de praktijk nauwelijks nog worden gebruikt. Ook geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met harde schijf vallen buiten de regeling omdat deze voorwerpen volgens de overheid "slechts in geringe mate (minder dan 10%) worden gebruikt voor het maken van privťkopieŽn".

De vastgestelde heffingen zijn gebaseerd op een advies van de SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding), een overlegorgaan waarin betalingsplichtigen en de Stichting de Thuiskopie zijn vertegenwoordigd.

Het kabinet wilde aanvankelijk de thuiskopieheffingen per 1 januari 2013 afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. De Tweede Kamer wees die wijziging af, met als gevolg dat het stelsel van thuiskopieheffingen voorlopig in stand moet blijven, in afwachting van nieuwe besluitvorming. Europese regels bepalen dat auteurs recht hebben op een billijke vergoeding voor schade die ontstaat doordat een lidstaat thuiskopieŽn toestaat.

De STOBI (Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers) zei eerder dat met deze nieuwe thuiskopieheffing "de weg open ligt naar meer en hogere heffingen op allerlei voorwerpen en/of op internettoegang, zoals al het geval is in enkele andere Europese landen".

Rijksoverheid