Interessant:

Qualcomm Project Ray: GSM voor blinden

nieuws 23 oktober 2012 om 13:38

Chipfabrikant Qualcomm heeft in samenwerking met Project Ray (een instelling die toegankelijke apparaten voor visueel gehandicapten ontwikkelt) een mobieltje ontworpen dat ook te bedienen is als je blind bent.

De Qualcomm Project Ray-telefoon heeft een geheel nieuwe interface dat helemaal gericht is op bediening zonder zicht. Een gebruiker kan elke positie op het scherm aanraken en dat wordt dan het startpunt om een luisterboek te openen, een bericht op te stellen of een andere activiteit te starten. Navigeren is mogelijk met enkele eenvoudige vingerbewegingen in verschillende richtingen. Gebruikers krijgen feedback door de ingebouwde vibratie-capaciteiten of een stem. De interface past zich aan aan de voorkeur en patronen van de gebruiker.

Middels de interface kunnen veel verschillende services worden geactiveerd. Naast bellen is het mogelijk om tekstberichten te laten uitlezen, sociale netwerken te gebruiken of audioboeken te beluisteren. Het Qualcomm Project Ray-toestel zit momenteel in een testfase: in Israël maken 100 proefpersonen gebruik van telefoon. Wanneer het toestel daadwerkelijk op de markt komt, is nog onbekend.

In 2003 (Owasys 22C) en 2005 (Mobile Speak) verschenen er eerder mobieltjes voor visueel gehandicapten die tekst in spraak omzetten.

Qualcomm Project Ray (via Engadget)
Qualcomm Project Ray (via Engadget)

Engadget