Interessant:

Schaamte voor BlackBerry-gebruik

nieuws 19 oktober 2012 om 12:22

Onder BlackBerry-gebruikers in de Verenigde Staten is veel schaamte om publiekelijk hun BlackBerry te gebruiken. Veel Amerikaanse bedrijven schrijven hun medewerkers inmiddels iPhones of Android-smartphones voor.

Een Amerikaanse salesmedewerker uit Los Angeles vertelde aan de New York Times†dat ze niet meer durfde om tijdens feestjes en conferenties haar BlackBerry tevoorschijn te halen. Daarnaast zei ze tijdens vergaderingen haar BlackBerry onder haar iPad†te verbergen uit vrees dat klanten het toestel zouden zien en haar daarom zouden veroordelen.

BlackBerry-fabrikant Research in Motion is (met goedkope toestellen) nog wel redelijk succesvol in opkomende markten als India en IndonesiŽ, maar in de Verenigde Staten heeft het Canadese bedrijf nog maar 5 procent van de smartphone-markt in handen. Slechts drie jaar geleden was dat nog 50 procent.

Ook het Amerikaanse bedrijfsleven - waar BlackBerry in het verleden domineerde - keert zich af van BlackBerry. Het eerste wat de nieuwe CEO van Yahoo, Marissa Mayer, onlangs deed was de medewerkers voorzien van iPhones en Android-smartphones in plaats van de traditionele BlackBerry's. Ook de Amerikaanse bank Goldman Sachs gaf recentelijk alle medewerkers de mogelijkheid een iPhone te gebruiken.†Zelfs in het Witte Huis - dat vanwege de veiligheid altijd BlackBerry's gebruikte en waar president Barack Obama een fervent BlackBerry-gebruiker is - worden nu iPhones gebruikt.

Door het teruglopende gebruik en de slechte nieuwsberichten schamen veel BlackBerry-gebruikers zich nu voor hun BlackBerry. Research in Motion leed in de eerste helft van dit jaar zelfs een recordverlies van 753 miljoen dollar (575 miljoen euro) vanwege de aanhoudende BlackBerry-ellende en het voortdurende uitstellen van BlackBerry 10 - dat in 2013 echt op de markt moet komen.

New York Times