Interessant:

Apple verruilt Google Maps voor TomTom

nieuws 12 juni 2012 om 10:13

In het nieuwe iOS 6-besturingssysteem introduceert Apple haar eigen navigatie-app onder de eenvoudige naam "Maps"; de data hiervoor wordt geleverd door TomTom. Apple neemt daarmee afstand van Google Maps.

iOS 6 zal worden ondersteund door de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2New iPad 3áen iPod touch 4G; gebruikers van deze apparaten kunnen gebruikmaken van Apple's nieuwe app-applicatie, zodra de iOS 6-update dit najaar uitkomt. De iPad 1 zal iOS 6 niet ondersteunen.

iOS 6: Apple verruilt Google Maps voor TomTom Maps
iOS 6: Apple verruilt Google Maps voor TomTom Maps

Maps in iOS 6 biedt onder meer gesproken turn-by-turn navigatie, gedetailleerde kaarten, 3D-wegenweergave, real-time verkeersinformatie, de mogelijkheid om alternatieve routes te berekenen en een "Flyover"-functie waarmee je een fotorealistische, interactieve 3D-weergave krijgt van belangrijke gebieden en gebouwen.

Ook ondersteunt de Maps-app Local Search en de Siri voice-assisent, die je om de snelste route naar een bepaalde locatie kan vragen (vooralsnog niet in het Nederlands).

iOS 6 Maps-app: Flyover-functie
iOS 6 Maps-app: Flyover-functie

Met de introductie van de eigen Maps-applicatie in iOS 6 en de samenwerking met TomTom, neemt Apple duidelijk afstand van het concurrende Google Maps. Voor Google is het een forse tegenvaller: bijna de helft van alle zoekopdrachten in Google Maps zou afkomstig zijn van een iPhone of iPad.á

TomTom introduceerde eerder een (prijzige) TomTom-app voor de iPhone en iPad; het is nog onduidelijk wat hiermee gaat gebeuren. TomTom heeft zelf een karig en kort persbericht over de samenwerking de deur uitgedaan, waarin het enkel meldt: "TomTom heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met Apple voor het gebruik van haar kaarten en gerelateerde informatie.áEr zullen op dit moment geen verdere details van deze overeenkomst worden vrijgegeven."

Engadget