Interessant:

SMS-verzender aangeklaagd voor ongeluk

nieuws 11 juni 2012 om 10:24

In New Jersey buigt een rechter zich over de vraag over een vrouw die een sms'je stuurde naar de bestuurder van een pick-up truck, die daardoor een ernstig motorongeluk veroorzaakte, deels verantwoordelijk kan worden gesteld.

De zaak dateert uit 2009. De vrouw stuurde een sms'je naar een 19-jarige bestuurder van een pick-up trick. Toen deze bestuurder vervolgens, al rijdend, het sms'je ging beantwoorden, reed hij een motorrijder met bijrijder aan. Zowel de motorrijder als de bijrijdster verloren daarop een been.

In eerste instantie klaagde de advocaat van de gedupeerden alleen de pick-up bestuurder aan. Maar inmiddels heeft hij ook de verstuurder van het sms'je aangeklaagd. "Ze sms'ten heen en weer, alsof het een verbale conversatie was", aldus de advocaat. "De verzender van de sms'jes was dan wel niet fysiek aanwezig, ze was wel degelijk digitaal aanwezig".

De advocaat van de aangeklaagde vrouw zegt echter dat zijn client niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de acties van een bestuurder, als zij niet eens aanwezig was in de auto. "De zender van het sms'je heeft het recht om aan te nemen dat de ontvanger de berichten op een veilige manier leest", aldus de advocaat.

De rechter beslist binnenkort over de zaak. Jaarlijks vallen er in de VS 5.000 doden door SMS.

ABC News