Interessant:

Jaarlijks 5.000 doden door SMS in de VS

nieuws 23 mei 2012 om 09:54

Uit onderzoek blijkt dat in de Verenigde Staten jaarlijks 5.000 mensen omkomen door SMS; SMS'en achter het stuur is de voornaamste oorzaak van de vele doden.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk 23 keer zo groot is als je zit te SMS'en achter het stuur. In Nederland is niet-handsfree bellen en SMS'en achter het stuur al sinds 2002 verboden. In de Verenigde Staten is dit nog niet in alle staten het geval.

SMS'ende bestuurders†zouden tijdens het schrijven van een SMS'je gemiddeld 4,6 seconden hun ogen van de weg houden; met ongeveer 90 kilometer per uur betekent dat dat je de afstand van een voetbalveld zou overbruggen zonder te kijken.

Geschat wordt dat in de Verenigde Staten 16 procent van alle automobilisten van jonger dan 20 jaar die bij een ongeluk betrokken waren, werd afgeleid door SMS of mobiel bellen. Dat is een hoger percentage dan van elke andere leeftijdsgroep. Zorgelijk is dat de afleiding in de auto alleen maar toeneemt, zoals door ingebouwde navigatiesystemen en webbrowsers in het dashboard.

In BelgiŽ bleek eerder dit jaar SMS'en in de file populair. In 2011 waarschuwde ook oud-F1-wereldkampioen Michael Schumacher voor de gevaren van SMS'en in de auto.

IBN Live