Interessant:

Beveiligde MP3 verraadt downloadende idols fan

nieuws 1 september 2003 om 20:27

Tegenwoordig gaat niets te ver in de strijd tegen de MP3-rage. Ditmaal is een zestienjarige Belgische de pineut. De arme puber had online een nummer van de Belgische Idols winnaar gekocht en vervolgens via KaZaA gedeeld.

Platenmaatschappij BMG liet direct van zich horen. Het meisje had het nummer via de site van BMG aangeschaft. Het digitale bestand was voorzien van drm-bescherming. Dit is een soort watermerk, waardoor het bestand ten alle tijde te traceren is.

Door de beveiliging kon BMG het onwetende meisje gemakkelijk opsporen. De provider hoefde niet ingeschakeld te worden voor de persoonsgegevens. Vroeger werden MP3 gebruikers via hun IP-adres opgespoord, maar dan moesten de providers wel de gegevens vrijgeven. Iets wat de Nederlandse en Belgische providers niet deden, uit privacy overwegingen. Maar met drm-bescherming kan de platen- maatschappij direct zien wie een nummer oneigenlijk gebruikt, aangezien de koper zijn gegevens op de site achterlaat.

Platenmaatschappij BMG stuurde een brief naar de ouders van het meisje, deze hebben het nummer direct uit de shared map verwijderd. BMG liet het hier verder bij en heeft besloten geen verdere stappen te ondernemen. Wel liet BMG weten dat drm-beveiliging een "krachtig middel " is in de strijd tegen MP3's.

WebWereld