Interessant:

iPhone 4S populairder in VS dan in Europa

nieuws 23 december 2011 om 11:02

De in oktober gelanceerde iPhone 4S heeft het marktaandeel van Apple in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten doen groeien, maar in continentaal Europa verloor Apple juist marktaandeel.

"In Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië blijft de iPhone 4S een bestseller voor kerstmis. Maar deze trend is absoluut niet universeel", aldus marktanalisten. Apple's marktaandeel in het smartphone-segment (dat wordt gedomineerd door toestellen met Google's Android-besturingssysteem) in de Verenigde Staten steeg eind november naar 36 procent (ten opzichte van 25 procent in 2010). In Groot-Brittannië groeide Apple's marktaandeel naar 31 procent (ten opzichte van 21 procent in het voorgaande jaar).

Op het vaste land van Europa is er echter een tegengestelde beweging aan de gang: in Frankrijk daalde Apple's marktaandeel naar 20 procent - ten opzichte van 29 procent in 2010. Ook in Duitsland (van 27 procent naar 22 procent), Italië en Spanje daalde Apple's marktaandeel.

Apple iPhone 4S
Apple iPhone 4S

Analisten denken dat de terugval van Apple's marktaandeel op continentaal Europa twee oorzaken heeft. Ten eerste is er de harde concurrentie van Google's Android-smartphones. Op vrijwel alle markten is tussen de 46 en 61 procent van het smartphonesegment in handen van Android. In Duitsland is het 61 procent - met als bestverkopende Android-model de Samsung Galaxy S2. Een andere oorzaak voor de terugval van Apple in Europa is de aanhoudende Europese (euro)crisis, waardoor het consumentenvertrouwen is gedaald, en consumenten minder snel dure uitgaven doen.

Reuters