Interessant:

Dell stopt met netbooks

nieuws 16 december 2011 om 10:06

De Amerikaanse elektronicagigant Dell stopt mogelijk met de productie van netbooks; op de Amerikaanse Dell-website zijn alle Inspiron Mini-netbookmodellen verdwenen; op de Nederlandse site zijn nog wel enkele modellen te vinden. [update]

Dell zou aan de website The Verge hebben bevestigd dat het stopt met het maken van 10-inch (en kleinere) netbooks (met Intel Atom Cedar Trail-processors). Op de Amerikaanse site zijn dan ook alle Dell Inspiron Mini-modellen verdwenen, net als de Dell Inspiron Duo, een hybride tablet/netbook, al is niet duidelijk of Dell ook met de productie van dit model stopt. Eerder schreef Dell de Streak tablet al af.

Op de Nederlandse website van Dell zijn de Dell Inspiron Mini 1018 en de Dell Inspiron Duo nog wel gewoon te vinden, dus deze modellen zijn in Nederland vooralsnog op voorraad. Het is echter niet duidelijk of de voorraad ook in de toekomst aangevuld wordt.

Netbooks waren extreem populair in 2010, maar verliezen de concurrentiestrijd van tablets. Verder komt er de toenemende concurrentie van Ultrabooks bij. Ook andere grote netbookfabrikanten gooien de handdoek in de ring. Samsung stopt volgend jaar waarschijnlijk eveneens met de productie van 10-inch netbooks. Asus (van de Eee PC-netbooks) blijft in 2012 wel netbooks maken, maar gaat de focus meer leggen op tablets. Ook Acer (van de Aspire One-netbooks) belooft in 2012 netbooks te blijven produceren, maar gaat zich met deze producten meer richten op opkomende markten.

Dell Inspiron Mini 1018
Dell Inspiron Mini 1018

Update: bij navraag stuurde Dell Nederland PortableGear het (Engelse) statement, waarin inderdaad wordt bevestigd dat Dell geen nieuwe netbooks meer maakt. Daaraan voegt Jan van der Kroft, marketing manager Benelux van Dell, toe: "Dell heeft als doelstelling de beste it-oplossing te bieden voor elke eindgebruiker. Derhalve worden onze producten continue geupdated met de laatste technologieen. Ook in het ultra-draagbare segment zal Dell oplossingen blijven bieden."

Netbook News