Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord
Interessant:

iPad-game voor verveelde varkens

nieuws 17 december 2011 om 11:40

Ontwerpers en onderzoekers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Wageningen hebben een iPad-game, 'Pig Chase', ontwikkeld, waarmee je kan gamen met echte varkens om verveling bij de varkens te voorkomen.

Sinds 2001 zijn varkenshouders door Europese regelgeving verplicht om geschikt "hokverrijkingsmateriaal" aan te bieden dat verveling, agressie en staartbijten bij varkens tegengaat. Om de varkens te vermaken kwamen de ontwerpers en onderzoekers daarom met 'Pig Chase' op de proppen, een spel waarin varkens via een scherm met lichteffecten interactie aangaan met een menselijke speler via een iPad.

'Pig Chase': gamen op je iPad met varkens (via Universiteit Wageningen)

Varkenshouders en hun varkens zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces. Dit betekent dat zij de game mede creŰerden door in de testfase op spelelementen meer of minder enthousiast te reageren. De boeren waren gecharmeerd van videobeelden die op de muur zouden worden geprojecteerd. Vervolgens kwamen de ontwerpers er achter dat ook de varkens ge´nteresseerd zijn in lichteffecten en deze met hun snuit achtervolgen. Op basis hiervan hebben zij een videoschets gemaakt waarin de spelopzet werd gepresenteerd. In 'Pig Chase' kunnen menselijke spelers via een iPad een lichteffect op de stalmuur besturen, waarbij het de bedoeling is om de aandacht van het nieuwsgierige varken vast te houden en samen langs bepaalde doelen te bewegen.

'Pig Chase' is vooral bedoeld als concept dat in varianten verder uitgewerkt moet worden. Op dit moment is, volgens de onderzoekers, "nog niet bekend wat de waarde van het spel is als afleidingsmateriaal voor varkens." Hoe zij uberhaupt een dergelijke waarde zouden meten, blijft in het vage.

Universiteit Wageningen


Gerelateerde producten