Interessant:

Landelijke bibliotheek voor e-books

nieuws 8 december 2011 om 10:17

Er moet een landelijke digitale bibliotheek voor e-books komen, die toegangelijk is voor alle bibliotheekleden. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat iedereen die lid is van een bibliotheek, al eind volgend jaar van achter zijn computer e-books kan lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle bibliotheken in het land.

Het Rijk heeft structureel ongeveer 15 miljoen euro beschikbaar voor de infrastructuur, het beheer en de doorontwikkeling van de digitale bibliotheek. Nog eens 15 miljoen euro komt uit het Gemeentefonds.

Staatssecretaris Zijlstra is groot voorstander van de digitale bibliotheek: "Je ziet in de media-uitgaven bij de bibliotheken nu al een verschuiving plaatsvinden van fysiek naar digitaal. Die ontwikkeling is onomkeerbaar. Daarom is het goed dat bibliotheken de handen ineenslaan en zich samen richten op de toekomst. Bibliotheken hebben een belangrijke functie in de samenleving. Met de digitale bibliotheek kunnen ze die functie blijven vervullen."

Rijksoverheid