Interessant:

Einde aan stilzwijgende verlenging gsm-abonnement

nieuws 1 december 2011 om 09:55

Vanaf vandaag is de 'Wet van Dam' van kracht; deze wet houdt in dat een jaarabonnement, van bijvoorbeeld sportscholen en gsm-abonnementen, niet meer automatisch met een jaar verlengd mag worden.

De 'Wet Van Dam' (vernoemd naar PvdA-kamerlid Martijn van Dam) is vanaf 1 december 2011 van kracht en houdt in dat een jaarabonnement niet meer automatisch met een jaar verlengd mag worden. Je jaarabonnement wordt nog wel automatisch verlengd, maar het is nu mogelijk om het (verlengde) abonnement maandelijks op te zeggen.

Verder is het volgens de nieuwe regels zo dat je moet kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop het abonnement is afgesloten. Nu is het vaak zo dat een opzegging per brief verplicht wordt gesteld, ook wanneer je het abonnement telefonisch of via een website hebt afgesloten. Dat mag niet meer vanaf 1 december 2011. Als je je online hebt aangemeld als klant, dan moet je ook online kunnen opzeggen.

Voor dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften zijn de nieuwe regels iets anders: hierbij kan je het verlengde jaarabonnement pas na 3 maanden opzeggen. Proefabonnementen mogen straks helemaal niet meer stilzwijgend worden verlengd. Volgens de nieuwe regels stopt het proefabonnement vanzelf na de afgesproken proefperiode. Voor het opzeggen van lidmaatschappen bij verenigingen (zoals bijvoorbeeld de ANWB) gelden overigens andere regels (van het verenigingsrecht); deze lidmaatschappen kunnen nog wel automatisch met een jaar verlengd worden.

Opzeggen.nl