Interessant:

Intel-chip viert 40ste verjaardag

nieuws 15 november 2011 om 09:42

Intel viert vandaag de 40ste verjaardag van de Intel 4004, de allereerste commercieel verkrijgbare microprocessor die 15 november 1971 op de markt kwam.

Een microprocessor is het 'brein' van computers, telefoons, auto's, camera's, koelkasten, radio's, tv's en talloze andere apparaten die we iedere dag gebruiken. De toenemende mogelijkheden die microprocessors bieden, zijn voor een groot deel te danken aan de zogenaamde Wet van Moor. Deze wet voorspelt het tempo waarin siliciumtechnologie zich ontwikkelt. Ze stelt dat ongeveer iedere twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt (transistors zijn de bouwstenen van een processor). Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Het is al veertig jaar de basis voor het businessmodel van de chipindustrie.

Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core-processors ruim 350.000 keer sneller - terwijl het stroomverbruik van iedere transistor zo'n 5.000 maal lager ligt. Tegelijkertijd ligt de prijs van een transistor 50.000 keer lager.

De nieuwe microprocessors die Intel volgend jaar introduceert zullen, aldus Intel zelf, opnieuw energiezuiniger en sneller zijn, dankzij de 3-D Tri-Gate transistors die door Intel zijn ontwikkeld en die gebruikmaken een geheel nieuwe transistorarchitectuur. Deze driedimensionale transistors luiden een nieuw tijdperk in voor de Wet van Moore. Ze vormen de basis voor nieuwe innovaties in een breed scala aan apparaten en toestellen.

Intel 4004 (eerste commerciële microchip) wordt 40 jaar
Intel 4004 (eerste commerciële microchip) wordt 40 jaar

"De vooruitgang die ons de komende veertig jaar te wachten staat, zal alle menselijke innovaties van de afgelopen 10.000 jaar evenaren of overtreffen", zegt Justin Rattner, chief technology officer bij Intel. Intel boekte in het tweede kwartaal van 2010 nog een recordomzet van 8,5 miljard euro.

portablegear.nl