Interessant:

OpenOffice vraagt om donaties

nieuws 17 oktober 2011 om 09:47

Het gaat niet goed met het populaire open-source kantoorsoftwarepakket OpenOffice.org; vorige week deed het een persbericht de deur uit waarin werd gebedeld om donaties en giften om de software levend en gratis te houden.

OpenOffice bestaat inmiddels bijna 11 jaar, maar op 1 juni 2011 nam Oracle, dat de voornaamste sponsor van het pakket was, afstand van OpenOffice. Daardoor zit het het open-source Office-pakket nu in de financiele problemen en vraagt het wereldwijd om donaties en giften. Het belooft dat de software altijd gratis en open-source zal blijven. De populairste OpenOffice-toepassingen zijn Writer (een tekstverwerker) en Calc (een spreadsheetprogramma).

Als er geen geld binnenkomt, zou dat wel eens het eind van OpenOffice kunnen betekenen en in een persbericht schrijft de organisate dat dat wel eens heel vervelende gevolgen zou kunnen hebben: "Het plotselinge einde van OpenOffice.org zou desastreus zijn: de software wordt wereldwijd gebruikt, niet alleen door individuele gebruikers, maar ook door veel overheidsinstellingen en het MKB".

Naast OpenOffice is ook het identieke LibreOffice gratis verkrijgbaar - deze afsplitsing ontstond nadat Oracle OpenOffice had overgenomen van Sun. LibreOffice lijkt vooralsnog niet in de financiele problemen te zitten.

ANP Pers Support