Interessant:

Zorgen over Motorola-overname Google

nieuws 18 augustus 2011 om 10:03

Verschillende partijen hebben hun zorgen geuit over de overname van Motorola door Google; onder hen fabrikant Samsung, de Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P, concurrent Microsoft en de uitvinder van de eerste Motorola-telefoon.

Google nam deze week Motorola Mobility (de gsm-tak van Motorola) over voor 12,5 miljard dollar (zo'n 9 miljard euro). Motorola zou voor Google interessant zijn vanwege de vele patenten en de verdere ontwikkeling van Android. Niet iedereen is echter even enthousiast, zoals uit de reacties hieronder blijkt.

Motorola-uitvinder Martin Cooper: 'end of an era'

Nostalgische telecomliefhebbers zullen zich in het meest herkennen in het commentaar van de 82-jarige Martin Cooper, die 30 jaar voor Motorola werkte en in 1983 met de Motorola DynaTAC 8000X de eerste commerciële mobiele telefoon ontwikkelde. Hij twittert dat hij hoopt dat Google Motorola "met rust laat" en noemt het "een eind van een 82-jarige periode van gsm-leiderschap": Google acquires Motorola. End of an 82 year era of radio leadership and excellence. Perhaps Google will leave them alone - let's hope.

Kredietbeoordelaar S&P: verkoop je Google-aandelen

Ook de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is nog niet enthousiast. Het adviseert investeerders nu om Google-aandelen te verkopen in plaats van te kopen. S&P heeft namelijk de beoogde prijs van een aandeel Google verlaagd met $ 200 naar $ 500. De daadwerkelijke prijs (na het nieuws van de Motorola-overname) is echter nog $ 539. S&P vermoedt dat de vele Motorola-patenten alle rechtszaken die tegen Google zijn aangespannen niet kunnen voorkomen. Ook verwacht S&P dat de overname van Motorola op den duur niet goed is voor Google's groei, marges en balans.

Fabrikant Samsung: meer focus op eigen software

Samsung reageerde, net als Android-afnemers HTC, LG, Sony Ericsson, in eerste instantie positief door te stellen "dat de overname de commitment van Google aan Android en het Android-ecosysteem toont". Het betekent echter ook dat er met Google/Motorola een serieuze concurrent voor Samsung bij komt, terwijl het Koreaanse bedrijf tegelijkertijd grootgebruiker van Android is. Naar verluidt zou er daarom bij Samsung een interne spoedbijeenkomst zijn geweest na de overname. Daarin zou Samsung-topman Lee Kun-hee hebben aangegeven dat de focus in de mobiele markt steeds meer op software in plaats van hardware komt te liggen. Hij wil daarom dat Samsung zich ook meer gaat richten op software - en dat lijkt weer te wijzen op een stapje weg van Android.

Concurrent Microsoft: 'Android niet langer open'

Uiteraard deelde ook Google's grote concurrent Microsoft een sneer uit aan Google naar aanleiding van de overname. Windows Phone-topman Andy Lees vond Android nu niet langer "een echt open besturingssysteem". Uiteraard biedt volgens hem Windows Phone 7 het beste alternatief: "investeren een echt open mobiele ecosysteem is in belang van de industrie en consumenten en Windows Phone is nu het enige mobiele platform dat dat voor alle partners op een gelijkwaardige manier doet", aldus Lees.

portablegear.nl