Interessant:

Slechte ogen en hoofdpijn door 3D-smartphones

nieuws 25 juli 2011 om 13:04

3D-displays zijn de laatste trend in smartphone-land; uit onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vision blijkt echter dat 3D-displays slecht kunnen zijn voor de ogen en hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Normaal stellen je ogen zich scherp op het punt waarop zij zich richten, maar bij 3D stellen zij zich scherp op het punt waar het licht vandaan komt (het display) en tegelijkertijd moeten je ogen zich ook richten op het punt waar het onderwerp zich bevindt. En dat kan problemen veroorzaken, aldus professor Banks van de universiteit van Berkeley.

3D-beelden kunnen 'voor' (3D-beeld komt uit scherm) of 'achter' (je kijkt in de diepte, als in een kijkdoos) worden weergegeven. Volgens Banks speelt het probleem van 3D-technologie op korte afstand (zoals bij smartphones) vooral als het beeld uit het scherm komt. Dit zou hoofdpijn en slechte ogen kunnen veroorzaken. Bij grote afstand (zoals in de bioscoop) is het voor de ogen weer lastiger als je 3D-beeld in diepte krijgt te zien. De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden doordat het vermoeiender voor de ogen is zich scherp te stellen.

Voor het onderzoek onderzocht Banks de reacties van 24 personen, dus het is twijfelachtig of dat representatief is. Bovendien wordt 3D op smartphones vaak juist 'achter' (zoals op de Nintendo 3DS) weergegeven en niet 'voor' het scherm, terwijl het probleem volgens het onderzoek dus vooral ligt bij 3D-beelden die uit het display van de smartphone komen... Nintendo gaf eerder een waarschuwing dat de Nintendo 3DS slecht zou zijn voor de ogen jonge kinderen. De eerste 3D-smartphones zijn de LG Optimus 3D (P920) en de HTC EVO 3D. Volgens de geruchten is er ook een Samsung Galaxy 3D op komst.

Pocket-lint.com