Interessant:

Nokia N9 MeeGo-smartphone aangekondigd

nieuws 21 juni 2011 om 09:38

Nokia heeft op de Nokia Connection-beurs in Singapore - zoals verwacht - de Nokia N9, de eerste smartphone met MeeGo aangekondigd. Daarnaast introduceerde de Finnen de Nokia C2-02 en de dual-sim C2-03 en C2-06 [update].

De Nokia N9 (of Nokia N9-00) - waarover lange tijd geruchten de ronde deden - is een smartphone met een unibody behuizing en een helder 3,9-inch AMOLED-touchdisplay (van het stevige Gorilla Glass, 480 x 854 pixels) en zonder enige toetsen aan de voorzijde. Je unlockt het toestel door dubbel op het scherm te tikken. De N9 heeft drie verschillende homescreens: eentje met een overzicht van al je apps, eentje met feeds uit sociale netwerken en notificaties van binnenkomende sms'jes, belletjes en afspraken en eentje met alle open applicaties.

De Nokia N9 (die eerder uitlekte onder de naam Nokia N950) is voorzien van een 1GHz Cortex-processor, een krachtige 8-megapixel camera met een 28mm Carl Zeiss-groothoeklens en een HD-videorecorder. Foto's en video's zijn direct te delen via MMS, e-mail, NFC, Flickr of Facebook. Voor het geheugen kan je kiezen uit 16GB of 64GB. Navigeren is mogelijk via GPS met Ovi Maps. De ingebouwde browser ondersteunt HTML5, maar Flash-ondersteuning lijkt nog te ontbreken. De N9 beschikt verder over ondersteuning van WiFi, push e-mail, 3G/HSDPA, HDMI, Swype, Bluetooth 2.1, een 3,5mm poort en een documentviewer/editor. Middels USB-to-go kan je externe apparatuur (zoals een muis of toetsenbord) aansluiten.

Nokia N9: MeeGo-smartphone
Nokia N9: MeeGo-smartphone

De NFC-ondersteuning functioneert nu als een soort Bluetooth (met een accessoire), zodat je ook via NFC bestanden kan uitwisselen door twee N9-toestellen tegen elkaar te houden. De Nokia N9 komt met drie voorgeinstalleerde games: Angry Birds Magic (met NFC-ondersteuning), Galaxy on Fire 2 en Real Golf 2011. Verder vind je applicaties voor Twitter, Facebook en Mail voor Exchange. De mediaspeler ondersteunt Dolby Mobile Sound, maar FM-radio ontbreekt.

De exacte MeeGo-editie waarop de N9 draait betreft MeeGo OS 1.2 Harmattan. Er is nog vrijwel niets bekend over het MeeGo-ecosysteem en het aantal beschikbare apps ervoor is nog zeer beperkt. De Nokia N9 maakt verder geen gebruik van reguliere simkaarten, maar alleen van microSIM-kaarten (net zoals de iPhone 4). De Nokia N9 is beschikbaar in het zwart, paars of blauw. De N9 kan gezien als de opvolger van de Nokia N900 (die draaide op Maemo, de voorloper van MeeGo). De prijs en de beschikbaarheid van de Nokia N9 voor Nederland zijn nog niet bekend.

Nokia N9: MeeGo-smartphone
Nokia N9: MeeGo-smartphone

Nokia C2-02, C2-03, C2-06

Naast de Nokia N9 introduceerde Nokia ook drie nieuwe modellen in de Touch and Type serie: de Nokia C2-02, de Nokia C2-03 en de Nokia C2-06. Deze toestellen zijn voorzien van een 2,6-inch touchscreen en een regulier uitschuifbaar keypad en draaien op Symbian S40. Meest bijzondere gegeven is dat de C2-03 en de C2-06 zijn voorzien van dual-sim functionaliteit, zodat je er twee simkaarten tegelijkertijd in kan gebruiken. Deze modellen komen in het derde kwartaal van 2011 op de markt en kosten respectievelijk € 75 (C2-02 & C2-03) en € 80 (C2-06).

Nokia C2-03 Touch and Type
Nokia C2-03 Touch and Type

Update: Nokia N950

Nokia maakte op de Nokia Connection 2011-beurs in Singapore ook nog de Nokia N950 officieel bekend. Dit is echter geen model voor de consumentenmarkt. De N950 (die als extra ten opzichte van de N9 beschikt over een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord) is bedoeld als developer-model voor MeeGo-ontwikkelaars.

portablegear.nl