Interessant:

Einde thuiskopieheffing in zicht

nieuws 11 april 2011 om 10:22

Het kabinet wil illegaal downloaden wettelijk onrechtmatig maken, echter zonder er een straf op te stellen. Tegelijkertijd moet de thuiskopieheffing worden afgeschaft.

Dat meldt het RLT4 Nieuws. Op dit moment is het downloaden van illegale content voor 'thuisgebruik' volgens de Nederlandse wet niet onrechtmatig. Ook het maken van 'thuiskopieŰn' van films, elektronische boeken en muziek voor eigen gebruik is toegestaan.

De staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, wil dat het illegaal downloaden van content onrechtmatig wordt, zoals hij eerder liet doorschemeren. Er komt echter geen boete of straf op te staan. Wel wordt het met de wet mogelijk om aanbieders van illegale content eenvoudiger aan te pakken. Ook buitenlandse (torrent)sites, zoals The Pirate Bay, zouden met de nieuwe wetgeving sneller kunnen worden afgesloten. Daarvoor is echter nog wel een gerechtelijke uitspraak benodigd.

Tegelijkertijd met het wettelijk verbieden van illegaal downloaden, wil Teeven de thuiskopieheffing - dat is een heffing op blanco CD's en DVD's - afschaffen. Deze heffing op DVD's bedraagt nu ongeveer 60 cent per DVD en 20 cent per CD.

RTL4