Interessant:

Vodafone-voicemails ministers afgeluisterd

nieuws 25 maart 2011 om 10:01

Vodafone is deze week diep door het stof gegaan om zich te excuseren dat Vodafone-voicemails wel heel makkelijk waren af te luisteren; onder andere enkele politici zijn afgeluisterd.

Actualiteitenprogramma EenVandaag berichtte deze week hoe makkelijk het was om voicemails van politici af te luisteren "sinds de Nederlandse overheid is overgestapt op Vodafone". Als je het nummer van een andere Vodafone-gebruiker had, kon je dat nummer eenvoudig, via een andere telefoon met een standaardcode ("3333", door weinigen gewijzigd) dit nummer afluisteren door de met centrale dienst te bellen. EenVandaag wist zo onder meer de voicemail van premier Mark Rutte af te luisteren.

Nadat Vodafone in eerste instantie het probleem leek te hebben opgelost, ging Vodafone Nederland CEO Jens Schulte-Bockum diep door het stof in een persverklaring: "Wij zijn enorm geschrokken van het bericht dat EenVandaag de voicemails van politici heeft afgeluisterd. Toen wij het bericht kregen, hebben wij direct alles in het werk gesteld om de techniek zo aan te passen dat het niet meer mogelijk is om vanaf een andere telefoon een voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Binnen een paar uur hadden we dat voor elkaar. Op dit moment is het dan ook niet meer mogelijk om vanaf een andere telefoon de voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Dat geldt voor alle telefoons van Vodafone, dus niet alleen de telefoons van politici. Graag wil ik aan de bewindslieden die door EenVandaag zijn afgeluisterd persoonlijk mijn excuses aanbieden. Dat had nooit mogen gebeuren."

Toch bleek het probleem nog niet helemaal opgelost: via zogenaamde 'voicemail spoofing' (een vorm van identiteitsdiefstal waarbij onbevoegden beveiligingsmaatregelen omzeilen om toegang te krijgen tot voicemailboxen) bleken Vodafone-voicemails nog wel degelijk te zijn af te luisteren. Vanwege de "de enorme aandacht die het afluisteren van voicemails nu heeft en het verhoogde risico op misbruik" besloot Vodafone daarom deze week ook extra maatregelen te nemen tegen 'spoofing'.

De maatregelen tegen spoofing leiden helaas tot ongemak voor Vodafone-gebruikers die vanuit het buitenland, of in Nederland vanaf een ander netwerk, hun voicemail willen beluisteren. Je zal in die gevallen voortaan gevraagd worden om je PIN-code in te voeren. Verder roept Vodafone per direct op je persoonlijke PIN-code van je voicemail aan te passen. Deze maatregelen hebben geen effect op het beluisteren van de voicemail binnen Nederland vanaf het eigen toestel.

portablegear.nl