Interessant:

Game-handheld battle: NGP vs. 3DS vs. Xperia Play vs. iPad 2

nieuws 24 maart 2011 om 08:03

Binnenkort is er een geheel nieuwe generatie portable game-consoles op de markt. PortableGear beschouwt de mogelijkheden van de hoofdrolspelers: de Sony NGP, Nintendo 3DS, iPad 2 en de Sony Ericsson Xperia Play.

Nintendo 3DS vs. Sony NGP vs. Sony Ericsson Xperia Play vs. iPad 2
Nintendo 3DS vs. Sony NGP vs. Sony Ericsson Xperia Play vs. iPad 2

Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS verschilt qua design op het eerste oog niet veel van de voorgaande Nintendo DSi. Niettemin zijn er enkele belangrijke verschillen, waarvan het voornaamste uiteraard is dat de 3DS 3D-beelden toont zonder dat daarvoor een speciaal brilletje nodig is. Deze beelden komen niet 'uit' het scherm, maar je kijkt - net als bij een kijkdoos - de diepte in. Het 3D-effect kan je aanpassen (of uitzetten) middels een speciale slider aan de zijkant van de 3DS. Met de 3D-camera kan je tevens zelf (lage kwaliteit) 3D-foto's maken.

De 3DS wordt geleverd met een 2GB SD-geheugenkaart, waarop je je foto's, geluidsopnames en muziek (mp3 of aac) kan opslaan. Dankzij de bewegingssensor zijn ook bewegingsgestuurde games mogelijk. De 3DS is "backwards compatible", wat betekent dat je er ook je oude DS- en DSi-games op kan spelen. De 3DS-stylus is uitschuifbaar, dus de lengte is naar je eigen voorkeur in te stellen. Bijzondere functionaliteiten van de 3DS zijn verder "StreetPass" (als je 3DS in slaapmodus staat wordt er automatisch data uitgewisseld met passerende 3DS-bezitters die hun 3DS eveneens in slaapstand hebben) en "SpotPass" (waarmee je 3DS draadloze (WiFi)-hotspots detecteert).

+ 3D-beelden zonder speciale bril
- hoe lang blijft 3D leuk?

Nintendo 3DS
Nintendo 3DS

Sony NGP (PSP2)

De Sony NGP (Next Generation Portable) is zonder twijfel technisch de meest complete game-handheld. Qua design lijkt het apparaat nog enigszins op de PSP-3000, maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Sony heeft de NGP namelijk uitgerust met WiFi, 3G, Bluetooth, GPS, ingebouwde stereo speakers, een geintegreerde microfoon, een bewegingssensor, een 5-inch OLED-touchscreen en een multi-touchpad aan de achterzijde. Het is nog maar de vraag hoe al deze mogelijkheden in games zullen worden toegepast.

Met de nieuwe LiveArena-user interface kan je door de PlayStation Store browsen en via het PlayStation Network maak je contact met andere NGP-bezitters. Ook trophies (gameprestaties, bekend van de PS3) zijn toegevoegd. De Sony NGP is compatibel met PlayStation Suite voor Android en is backwards-compatible met je oude PSP-spellen en PSP mini-spellen. NGP-games komen op NVG-geheugenkaart en/of online beschikbaar.

+ zeer geavanceerde specificaties voor een gamehandheld
- maar zijn die allemaal echt nodig?

Sony NGP (PSP2)
Sony NGP (PSP2)

Sony Ericsson Xperia Play ("PlayStation Phone")

De Sony Ericsson Xperia Play - alias de "PlayStation Phone" - is een game-telefoon met een design dat erg lijkt op de PSP Go!. Ook dit toestel heeft uitschuifbare controls, maar de buttons zijn een beetje aangepast. Handig is uiteraard dat de Xperia Play het enige toestel in deze lijst is waarmee je ook kan bellen. De Xperia Play ondersteunt alle gebruikelijke functionaliteiten van een moderne smartphone, zoals WiFi (en WiFi-hotspotfunctionaliteit, 3G/HSDPA, DLNA, push e-mail, Bluetooth, GPS en een bewegingssensor. Tevens beschikt het toestel over een 5-megapixel camera. Met Sony Ericssons Timescape-app houd je eenvoudig al je sociale netwerk-updates bij.

De Xperia Play heeft een 4-inch touchscreen en draait op Android 2.3 Gingerbread. Het is de eerste smartphone waarmee je toegang hebt tot de PlayStation Suite, waarin je voor een schappelijk bedrag PlayStation 1-games voor Android downloaden. Het is wel handig als je dan in de buurt bent van een WiFi-netwerk, want gezien de grootte van deze downloads kan je deze games feitelijk alleen via downloaden WiFi en niet via 3G/HSDPA. Uiteraard heb je met Android 2.3 ook toegang tot de Android Market, waar je games en apps voor Android vindt.

+ smartphone met game-controls
- in eerste instantie alleen oude PlayStation 1-spellen in PlayStation Suite


Apple iPad 2

De originele iPad toonde zich een verrassend sterke speler op het gebied van portable gaming en met de iPad 2 probeert Apple uiteraard deze trend door te zetten. Voordelig is dat de iPad 2 een stuk dunner en lichter is dan het origineel, waardoor het prettiger is om hem langere tijd vast te houden - erg prettig voor het gamen. De iPad 2 verschilt verder niet veel van het originele model: de belangrijkste toevoegingen zijn een camera aan de voor- en achterzijde, zodat je er nu ook mee kan fotograferen en videochatten. Verder kan je nog altijd rekenen op een bewegingssensor en ondersteuning van WiFi en Bluetooth.

Sterkste troefen voor de iPad 2 zijn echter de uitgebriede iTunes Store, waarin je zeer veel apps en games voor het systeem kan vinden. Ook alle iPhone-apps zijn op de iPad af te spelen, hoewel ze er dan minder fraai uitzien omdat het beeld wordt uitvergroot. Het aantal specifieke iPad-games (meestal met de toevoeging "HD") is in vergelijking met het aantal iPhone-games nog beperkt. Daarnaast kan je rekenen op ondersteuning van "Game Center", waarmee het mogelijk is om online tegen vrienden te gamen.

+ leuk voor casual gamers
- hardcore gamers zullen niet tevreden zijn met aanbod in iTunes Store

Apple iPad 2
Apple iPad 2

portablegear.nl