Interessant:

FCC pakt GPS-jammers aan

nieuws 16 maart 2011 om 08:02

De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission), die verantwoordelijk is voor alle zaken omtrent telecommunicatie in de VS, gaat het gebruik van GPS- en telefoon-jammers harder aanpakken.

Met GPS- en telefoon-jammers is het mogelijk om het netwerksignaal te blokkeren, zodat GPS-systemen en mobiele telefoonnummers niet meer bruikbaar zijn. GPS-jammers worden vooral gebruikt door paranoide mensen die bang zijn dat 'Big Brother'-overheid hun overal volgt (bijvoorbeeld via de GPS van de mobiele telefoon). Blijkbaar is er in de VS zoveel overlast van dat de FCC alle Amerikanen nadrukkelijk laat weten dat "de marketing, verkoop en het gebruik van GPS- en telefoonjammers illegaal is".

De FCC zegt dat het gebruik van de jammers een veiligheidsrisico met zich meebrengt, omdat ook het alarmnummer niet meer gebeld kan worden. Aangezien steeds meer Amerikanen jammers installeerden in openbare gelegenheden (scholen, restaurants, theaters) kunnen er onveilige situaties ontstaan.

De straf die staat op het gebruik van een jammer in VS kan oplopen tot tienduizenden dollars of zelfs gevangenisstraf. Tevens wordt (uiteraard) het apparaat in beslag genomen. Ook in de Nederlandse Telecommunicatiewet is vastgelegd dat het gebruik van jammers is verboden.

Navigadget