Interessant:

Mobiele bellers te afgeleid om clown op eenwieler op te merken

nieuws 22 februari 2011 om 11:08

Mobiele bellers zijn zo afgeleid door hun bezigheid dat zij zelfs een onverwachte ontmoeting met een clown op een eenwieler niet opmerken; dat blijkt uit onderzoek van de Western Washington University.

Volgens Ira Hyman, professor in de psychologie, van de universiteit letten mensen twee keer zo weinig op hun omgeving als normaal tijdens het bellen. In zijn onderzoek poogt hij dit aan te tonen door (bizarre) 'real-life' voorbeelden te geven, zoals de op een eenwieler fietsende clown. Slechts 25 procent van de mobiele bellers zou de clown hebben opgemerkt, terwijl meer dan de helft van de mensen die alleen, met een mp3-speler of met een ander op straat liepen, de clown wel zagen.

"Als mensen zo veel moeite hebben met het uitvoeren van simpelweg lopen terwijl zij mobiel bellen, bedenk dan wat betekent in de context van rijveiligheid", zegt Hyman. "Mensen zouden niet moeten rijden terwijl zij mobiel bellen". Uit het onderzoek blijkt verder dat bekendheid met de omgeving niet helpt voor een betere wandelnavigatie tijdens mobiel bellen.

Uit onderzoek van Vodafone in 2008 bleek eerder dat mobiele bellers snel zijn afgeleid. Onlangs viel in de Verenigde Staten nog een druk sms'ende vrouw in een fontein omdat zij helemaal niet op haar omgeving lette.

Cellular-news